Wandeling over de Afsluitdijk

De wandeling over de Afsluitdijk is natuurlijk een verhaal apart. In de LAW gidsen staat precies aangegeven waar en wanneer de bussen vertrekken, maar voor ons was dat geen optie. De Afsluitdijk spreekt teveel tot de verbeelding. We hebben ons dus gehaast om het Duin- en Polderpad af te maken, zodat we met de Afsluitdijk “mochten” beginnen.

Op een vroege zondagmorgen in februari 2002 was het zover, de tocht kon worden begonnen!!

Het was een prachtige tocht! Ik moet toegeven de dijk is recht, en dat maakt die ene flauwe bocht tot een waar spectakel. In het begin is er nog afleiding door de Stevinsluizen en eigenlijk is het monument ook snel bereikt (koffie!). Daarna is het uitzicht vanaf de dijk: links de zee, vooruit de grasdijk en rechts het IJsselmeer. Kijk je meer naar beneden: links verharde dijk, vooruit je voeten, rechts fietspad en de snelweg. Omdat je boven het verkeer loopt heb je daar eigenlijk weinig last van. Als wandelaar heb je een prachtig uitzicht, de fietsers komen er eigenlijk maar bekaaid vanaf.

Op de grasdijk valt het aantal dode vogels en visgraten behoorlijk op. Op de Afsluitdijk geldt duidelijk het recht van de sterkste.

Halverwege de Afsluitdijk koffie gedronken, met appelgebak, met uitzicht op de Waddenzee.

We hebben gelopen tot de parkeerplaats bij het Kornwerderzand. Het laatste stukje (2 km) hebben we later gelopen als aanlooproute van het Friese Kustpad.

Conclusie: wandeling voor de liefhebber.

P1220028

P1220030 P1220031

(Foto’s genomen in 2005, omstandigheden zijn nagenoeg gelijk aan de wandeldag)