Madeira: Caldeirão Verde

Caldeirão Verde

Madeira heeft een uniek irrigatiesysteem, dat ervoor zorgt dat het vele regenwater dat aan de noordzijde van het eiland valt, overgebracht wordt naar het drogere zuiden. Regenwater wordt opgevangen in reservoirs en het water van natuurlijke bronnen wordt gekanaliseerd en geleid naar een netwerk van levadas. Deze smalle kanalen leiden het water naar bananenplantages, wijngaarden en groentekwekerijen. De kanalen meten 2.150 km; sommige dateren uit de 16de eeuw. Onderhoudspaden langs de levadas vormen een netwerk van voetpaden tot in afgelegen gedeelten van het eiland.

Onze levadawandeling loopt van Achada do Roque naar Caldeirão Verde en terug. Het begint als een comfortabel levadapad, maar wordt gaandeweg steeds smaller en soms moet je balanceren over nauwe paadjes van 30cm breed. Gevaarlijke stukken zijn afgezet met een hek. Spectaculair zijn ook de vier tunnels die doorlopen moeten worden. Gelukkig waren we hierop voorbereid en hadden we een zaklamp meegenomen!

  • In het begin is het pad vrij breed.
  • Door de nevel in de bergen is er vaak een regenboog te zien.
  • Het pad wordt smaller…..

  • Door het mooie weer is het uitzicht over ‘Vale da Lapa’ grandioos.
  • Een aquaduct.
  • Uitzicht richting Santana.