Madeira: Van Rabaçal naar de 25 bronnen

Van Rabaçal naar de 25 bronnen

Madeira heeft een uniek irrigatiesysteem, dat ervoor zorgt dat het vele regenwater dat aan de noordzijde van het eiland valt, overgebracht wordt naar het drogere zuiden. Regenwater wordt opgevangen in reservoirs en het water van natuurlijke bronnen wordt gekanaliseerd en geleid naar een netwerk van levadas. Deze smalle kanalen leiden het water naar bananenplantages, wijngaarden en groentekwekerijen. De kanalen meten 2.150 km; sommige dateren uit de 16de eeuw. Onderhoudspaden langs de levadas vormen een netwerk van voetpaden tot in afgelegen gedeelten van het eiland.

Voor de levadawandeling van Rabaçal naar 25 Fontes, moeten we een stukje rijden. We komen voor het eerst langs de zeer smalle kustweg van Ponta Delgada naar São Vicente, al een belevenis op zich. Bij Encumeada (1 huis) komen we trekjes van massatoerisme tegen, enkele bussen stoppen voor het nemen van een foto, het uitzicht is dan ook erg fraai. Na Encumeada stijgen we verder totdat we bij een hoogvlakte aankomen (Paul da Serra), het is vreemd om na al dat bochtenwerk plotseling enkele kilometers op een rechte weg te rijden. De wandeling start met een lange afdaling vanaf het parkeerterrein naar Posto Florestal Rabaçal (boswachtershuis), daarna volgt de route de Levada do Risco en na wederom een afdaling de Levada das 25 Fontes. Het eindpunt is de waterval met 25 bronnen (25 kleine bronnen). Een prachtige wandeling.

  • Begin van de wandeling over klein asfaltweggetje naar Rabaçal.
  • Levada (2x).
  • Eindpunt van de wandeling 25 Fontes.