Engwierum – Lauwersoog

Op papier ziet de etappe er erg recht en saai uit, maar het is de mooiste etappe van het Friese Kustpad. De route gaat snel richting de rand van het Nationaal Park Lauwersmeer. De inpoldering van het Lauwersmeer in 1969 was een van de laatste grote inpolderingen van Nederland. Een stuk Waddenzee veranderde in ongeveer 7000 ha vast land en 2000 ha zoet water. Het gedeelte van Ezumakeeg, waar we doorlopen, had aanvankelijk een landbouwbestemming, maar enige jaren geleden is het ingericht als natuurgebied. Het gebied is zo ingericht dat het zich kan vullen met schoon regenwater. In Oostmahorn is een bungalowpark verrezen. Het is echter gebouwd als een oud Fries dorp en ziet er daardoor aan de buitenkant erg mooi uit. Je ziet echter wel snel dat de huizen dicht op elkaar staan en er nauwelijks tuinen zijn. Het verstoort het landschap in ieder geval niet.

Voor de dijk naar Lauwersoog gaat de route langs het natuurgebied Bantpolder (ook deel van NP Lauwersmeer), dit weidegebied is speciaal ingericht voor water- en weidevogels.

  • Engwierumerpolder voor Ezumakeeg (loopt in elkaar over) (2x)

  • Sluis bij Ezumazijl (2x)
  • Op de zeedijk ontmoeten het Zevenwoudenpad en het Friese Kustpad elkaar

  • Sluizen van Lauwersoog (2x)