Hoek van Holland – Maassluis

De aanlooproute vanuit Hoek van Holland loop ik alleen, want Rob heeft dit gedeelte al eerder gelopen. De aanlooproute is de oorspronkelijke route van het Oeverloperpad, maar het beginpunt werd verlegd naar de Europoort in verband met de Europese route E8. De aanlooproute maakt echter ook deel uit van een andere Europese route namelijk de E2 (Carlisle UK – Harwich – Nice FR). De route loopt om het dorp Hoek van Holland langs een smalle duinenrij, met aan de linkerkant de kassen van het Westland en aan de rechterkant af en toe de contouren van Hoek van Holland. Even verderop in het Staelduinse bos zijn nog vele bunkers uit de WOII, de meeste zijn niet meer te benaderen in verband met de bescherming van vleermuizen. In de Oranjepolder is de route sterk aangepast en loopt nu alleen nog over de Oranjedijk, dit stuk is een beetje saai met enorme kassencomplexen aan de linkerkant. Het stuk in de Dijkpolder is erg leuk, want dat loopt dwars door een weiland. De bruggetjes om de sloten over te steken zijn de beste richtingaanwijzers op dit gedeelte. Het laatste stuk gaat door de centra van Maasland en Maassluis, leuke plaatsen…

  • Start van de route station Hoek van Holland, kruispunt van de Europese routes E2 uit Harwich en de E9 het internationale kustpad
  • Vele kassen, tsja Westland-area…
  • In het Staelduine bos staan nog veel bunkers uit WOII, tegenwoordig gedeeltelijk vleermuizenreservaat.
  • Maasland, koeien, kaas?
  • De Middelvliet naar Maassluis