Gorinchem

Gorinchem: De natuur rond Slot Loevestein

Het is een bijzondere wandeling door de relatief lange overtocht met de veerboot naar Slot Loevestein. Het begin van de wandeling is meteen al fraai over de vestingwallen en straatjes van Gorinchem. Na de overtocht over de Boven Merwede en de Waal naar Slot Loevestein wandelen we over een klein asfaltweggetje naar de polder en het natuurgebied Munnikenland.

De gemeente Zaltbommel wil van de polder Munnikenland een voor Nederland uniek moerasgebied maken. De polder is onderdeel van het project Ruimte voor de Rivier. Overtollig water van de rivier de Waal moet bij hoog water in de polder kunnen weglopen. Het Munnikenland kan zorg dragen voor een verlaging van de rivierwaterstand bij hoogwater met 11 centimeter. Hoog water komt echter maar een- of tweemaal per jaar voor. De eerste spade is al de grond in. In de beschrijving van de route wordt er al voor gewaarschuwd dat je om twee hekken moet lopen. Helaas was dat op onze wandeldag niet echt mogelijk, maar dat was waarschijnlijk een momentopname.

  • Gorinchem
  • Op de Boven Merwede / Waal
  • Slot Loevestein
  • De waarden bij Loevestein
  • Langs de Afgedamde Maas
  • Slot Loevestein